Kööginurk / šokolaadiküpsised avokaadoga

Avokaado+šokolaad – ideaalne kooslus! Avokaado iseenesest mulle ei maitse. Ma suudan seda süüa erinevate toitude sees ja ka näiteks röstsaial juustu&tomatiga, kuid mitte kunagi ilmselt niisama lusikaga koorest süües. Teades aga, kui hea ja kasulik see tegelikult on, olen katsetanud ja proovinud erinevaid retsepte, kuhu seda lihtne sisse “peita”. Saan osa avokaado kasulikkusest tundmata selle maitset 🙂

DSC_0053

Mul on retseptivaramus paar erinevat kooki, kuhu avokaado hästi sisse sobib ning ka need šokolaadised avokaadoküpsised. Järgemööda toon teieni kõik retseptid 🙂

//NOTE: Olen katsetanud neid küpsiseid erinevate jahudega ning mandlijahuga (või tavalise jahuga) jäävad parimad – sellised pehmed ja “niisked” seest. Tatrajahu kasutades paneksin  ühe muna rohkem ja/või veidi vedelikku juurde, sest küpsised jäävad sellised küpsiselikumad/kuivemad/tihkemad mitte sellised “niisked ja pehmed” (fudgy – ei suutnud sellele ideaalset eestikeelset vastet välja mõelda).

***

Lihtsad * Kiired * Maitsvad * Vöökohasõbralikud (kui soovid)

DSC_0034

AVOKAADO-ŠOKOLAADIKÜPSISED
250g püreestatud küpset avokaadot
100g mandlijahu
75g pruuni suhkrut (kui eelistad magusamat, pane rohkem)
1 kuhjaga tl küpsetuspulbrit
50g kakaopulbrit (mõru)
2 tl vanilliekstrakti*
tumedat šokolaadi
2 muna

//NOTE: avokaadot pane oma soovi järgi, ma üldiselt ei kaalu seda kunagi, haaran 2-3 peopesasuurust avokaadot. Suhkrut soovitan pigem panna oma maitse järgi – kui eelistad magusamaid, siis pane 100-120g, kui mõrudamaid, siis 75-100g.

*VANILLIEKSTRAKT – mina tegin selle ise. Seda väga lihtne ise teha, aga miinus on see, et see peab kuu vähemalt pimedas seisma ja “valmima” enne kui kasutama saab hakata. Iseenesest on seda ka kaubandusest saada (näiteks SIIT!). Võid selle ka välja jätta või asendada natukese vanillisuhkruga, sest seda vanillimaitset sealt küpsistest iseenesest ei leia. Kui aga on huvi, kuidas vanilliekstrakti (ja ka muid) ise teha, siis võin selle kohta eraldi postituse teha?!

20160826_182503

TEE NII:
Kuumuta ahi 180C!
Püreesta avokaado kahvliga või kasuta köögikombaini abi. Tükelda noaga või köögikombainis tume šokolaad või kasuta tumeda šokolaadi nööbikesi.
Sega keskmise suurusega kausis omavahel kokku avokaadopüree, muna, vanilliekstrakt ja suhkur. Mugavam kasutada miksrit. Teises kausis sega omavahel kokku (mandli)jahu, kakaopulber ning küpsetuspulber ehk siis kuivained.
Sega omavahel kokku kahe kausi sisud – märjale segule lisa tasapisi kuivained! Lisa tükeldatud šokolaad.
Tõsta lusika abil segu küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Kui tahad suuremaid küpsiseid, kasuta suuremat lusikat ja väiksemate korral vastupidi – väiksemat lusikat. Minule meeldib selline veidi rustikaalne välimus neil küpsistel ehk siis erineva suurusega, nii nagu jäävad parasjagu sinna plaadile. Kui tahad aga esinduslikumat välimust, võid neid kergelt niisutatud lusika tagaküljega siluda ja rohkem sättida!
Küpseta ahjus 8-10minutit, pigem vähem kui rohkem! Mida kauem ahjus, seda “kuivem” on lõpptulemus. Peale ahjust väljavõtmist lase neil täielikult maha jahtuda – nii on paremad, usu mind!

_20160826_182916

20160826_183113

Ideaalsed tassikese hea kohvi kõrvale, kuid sobivad hästi ka tee/piima kaaslaseks! 🙂

DSC_0052

//NOTE: Alati jääb veel variant küpsistele lisada pähkleid/rosinaid vms, et neid vaheldusrikkamaks muuta!

Kas tekitasin huvi? Kui katsetad, anna ka mulle teada, kuidas välja tulid ja meeldisid 🙂

img-thing

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s