KÖÖGINURK / KODUNE PITSA

DSC_0804.JPGKui kodus igasuguseid jääke sinkidest/juustudest jms kesknädala söögitegemistest allesjäänud kraamist, siis üks hea ärakasutamisviis neile on kodune “homemade” pitsa. Lihtne, toitev … maitseb ka külmalt väga hästi! Ainus tüütu – ikkagi kõige tüütum osa selle juures – on see suur hakkimine. Aga kui väga tihti ei tee, siis saab hakkama.

Lapsed on ka õnneks juba nii suured, et söövad ka pitsat meeledi ning kui veel värske salati kõrvale lisada, saab sellest korraliku lõuna/õhtusöögi.

Pitsa põhjaga on nii, et vahel kasutan põhjaks lehttaigent. Vahel kasutan juba valmispulbrit, millest siis kiirelt ja lihtsalt põhjataigna valmis saab. Vahel teen kartulipõhjaga pitsa … ning vahel teen põhjataigna ise.
Täna tegin üle mitme korra ise taigna ka ning see retsept, mille järgi teen on väga lihtne ja toimiv. See retsept vist pärineb Ragne Värk’i blogist, kui õigesti mäletan, mul see retseptiraamatusse ümber kirjutatud ja kui tegemiseks läheb, kasutan selle abi. Igatahes, jagan seda ka teiega – kiire ja lihtne pitsapõhjataigen, mis sobib suure ahjuplaadi katmiseks.

***
VAJA LÄHEB:
3dl vett
25g presspärmi
1/2 tl soola
2tl suhkrut
7dl jahu
3spl õli

TEE NII:
Pudista pärm  sõrmedevahel kaussi ning seejärel hõõru suhkruga, jäta vedelduma (ca 7 min, aeg-ajalt võid kergelt segada). Vala suuremasse kaussi leige vesi, millele lisa vedeldunud pärm. Viimaks lisa jahu, sool, suhkur ja õli.
Nüüd kääri käised üles ning sõtku kõik kokku taignaks. Lase kinnikaetult soojas kohas pool tundi kerkida (näiteks kergelt soojendatud ahjus).
Vajuta kerkinud taigen alla (ja rulli suure ahjupanni suuruseks plaadiks) – mul taignarull kodus puudub ning teen seda kätega ahjupaberiga kaetud ahjuplaadile. Kõrval kausike veega, et vahepeal käsi niisutada, et taigen käte külge ei haakuks. Nii ei jää see taigen plaadile küll superühtlaselt ja silmailu ei tasu oodata – pigem selline rustikaalne väljanägemine, kuid kui kohe niikuinii selle ära katad kõikvõimaliku hea kraamiga, siis ei ole ju väga oluline see taigna väljanägemine. Ega ju? 🙂

Viimaks laota taignale sobiv kate! Näitena osa meie tänasest pitsakattest – lisandus veel riivitud juust, ananass, peekon. Jalapeńo läks vaid poolele pitsale, lastele seda sisse ei sööda 😉

DSC_0802.JPG
… ning seejärel küpseta pitsat ahju keskosas 200C juures ca 30 minutit.

dsc_0806

Meil sai pitsa seekord ekstra juustune – sinihallitusjuust, mozzarella ja lisaks peale veel riivitud juustu

Ahjust tulnud pitsal lase kuskil 10-15min jahtuda ning seejärel – HEAD ISU! 

Juunior soovis meil täna ise pitsat serveerida ning valis nõudesahtlist “niiiii säravad kuldse äärega pitsataldrikud”  – vähemalt nii ta neid nimetas … Nojah, eks koogitaldrikult võib ju ka pitsat süüa 🙂

DSC_0812.JPG

kena

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s