KÖÖGINURK / NUTELLA-TOORJUUSTU SIIRU-VIIRUKOOK

IMG_20170319_094428

Mulle meeldib väga köögis toimetada ja uusi retsepte katsetada. Siin on aga suur AGA – sest kokata meeldib mulle pigem just soolaseid toite/küpsetisi – pitsad ja quiche’d, kastmed, ristottod, salatid jne … Mitu tundi mingi koogi kallal askeldada ja näiteks kuskil veevannis seda 3x küpsetada ja/või näpud ristis ahjuukse taga oodata, et mingi “mousse/suflee” sisse ei vajuks – pole minu teema. Eelistan sellised lihtsaid ja maitsvaid “no fuss” kooke ja magustoite teha – ideaalis veel selliseid, mida ei pea üldse ahju pistma. Minujaoks tundub selline hull mässamine kookide kallal nii mõttetu ajaraisk, sest jumalikke kooke/torte saab igaltpoolt ka tellida ja/või osta. Miks mässata ja end närvi ajada, kui saab lihtsamalt (see mõtlemine kehtib mul vaid just kookide küpsetamise osas). Küpsiseid mulle jällegi täitsa meeldib küpsetada – avokaado-šokolaadiküpsised (jummmmiiii!) või tartrajahu-mandliküpsised … isegi tavalise rabarberikoogiga/õunakoogiga pole probleemi, kuid kui juba sõna “veevann” retseptis vastu vaatab, siis hmmm … läheb kiirelt see “x” lehekülje ülaosas käiku.
IMG_20170319_094349… aga seekordsest koogist siis lähemalt! Abikaasal oli hiljuti sünnipäev ning tahtsin talle ise mingi koogi/tordi valmistada. Ta ei ole selles osa kuigi pirtsakas ja sööb kõik need küpsetamiskatsetused ära, mida ma siin 12a jooksul proovinud olen, kuid on ka paar lemmikut maiust, mis talle meelepärased. Talle maitseb Nutella ja kõikvõimalikud (toor)juustukoogid (seda nii küpsetatud kujul kui ka siis küpsetamata kujul). Kuna aga kõik muud läbiproovitud hitid, mida ma enamasti valmistan, olid hiljuti alles läbi tehtud, otsustasin otsida miskit uut. Mingi retsepti, mis sisaldaks nii toorjuustu kui ka Nutellat ning sealjuures – ideaalis – ei vaja küpsetamist.
Leidsin kiire-lihtsa-ideaalse retsepti, mis maitses imeliselt ning otsustasin ka teiega seda jagada! Siinkohal kiidan väga seda Pinteresti! Ideaalne koht, kust kiireid ja lihtsaid retsepte otsida/leida ning katsetamiseks võtta.


VAJA LÄHEB:
Koogi põhi
340g dops/doomino küpsiseid
110g sulavõid
Koogi täidis
750g toorjuustu
200g vahukoort (külma!)
140g Nutellat
2 spl vanilliekstrakti
65g tuhksuhkrut

TEE NII: purusta küpsised – ideaalis köögikombainis – pisikeseks puruks. Vala purustatud küpsised kaussi ning sega kokku sulatatud võiga. Suru küpsise-või segu lahtikäivasse koogivormi (20…24cm), mis on eelnevalt võiga kokku määritud. Aseta põhi külmikusse seniks, kuni valmistad koogi täidist!
videotogif_2017.03.18_19.30.26Teises kausis mikserda kokku toorjuust, tuhksuhkur ning vanilliekstrakt* – mikserda vaikselt, kuniks segu on ühtlane.IMG_20170318_185952Kolmandas kausis mikserda tugevalt vahule külm vahukoor ning seejärel sega see vaikselt – kasutades spaatlit/lusikat, mitte miksrit – toorjuustusegule. Tõsta kokkusegatud segu kahte ossa  ning ühele osale sega juurde Nutella.

*VANILLIEKSTRAKT – seda on väga lihtne ise teha. Vaja läheb vaid kvaliteetseid vanillikaunu, puhast viina ning kannatust. Pane vanillikaunad sobivasse anumasse – olgu see siis purk või pudel – vala viin peale ning tõsta segu 2-3kuuks kuskile  pimedasse maitsestuma/valmima. Seejärel on see kasutusvalmis. Aega-ajalt võid lisada juurde värskemaid vanillikaunu ja siis jälle viina peale valada ning saad seda põhimõtteliselt lõputult kasutada. Mina kasutan seda väga palju just kookide ja magustotitude maitsestamiseks.

Nüüd tõsta kordamööda segud koogipõhjale: näiteks 1/3 segu koos Nutellaga ning seejärel 1/3 segy ilma Nutellata ja nii seni, kuni segud on kaussidest otsas. Lõpuks keeruta noaotsaga koogi pealmise kihi sees ning “maali” koogile selline siiru-viiru-muster.IMG_20170319_094507Seejärel pane kook/tort külmikusse ning lasta sel seal seista minimaalselt 6h – ideaalis hoida külmas üleöö!

Ja viimaks, naudi! Head isu!

NOTE: iseenesest võib 1/2 toorjuustu asendada ka kohupiimapastaga – kook tuleks tummisem ja lihtsamini serveeritav. Retsept USA päritolu ja seal kohupiima kui sellist ju pole … katsetan kindlasti ka sellega variandi ära!
Mina panin Nutellat 140g asemel ca 80g ning see oli täiesti piisav – kook tuli sellegipoolest mõnusalt magus (ka suuremad maismokad kiitsid magususastme heaks).
EDIT: tegin kooki uuesti ning 1/2 toorjuustukoguse asemel lisasin vanillikohupiimapastat ning 1/2 doominode asemel šokolaadimaitselisi kandilisi Kalevi küpsiseid. Kooki sai massilt rohkem ja tekstuurilt kreemisem. Põhi jäi veidi pehmem ja paremini serveeritav – mulle meeldis nii rohkem isegi!
kena
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s